Konyhatervezési alapismeretek

Egy új konyhának mindenekelőtt egyet kellene tudni: hosszú évekig örömet szerezni

img05

Újonnan megvásárolt konyhabútorunkkal szemben alapvető elvárásunk, hogy jól nézzen ki és jól működő készülékekkel legyen felszerelve. Szerencsére a mai beépíthető konyhák ennél sokkal többet nyújtanak.
Mivel a tapasztalatok szerint egy konyhát 20 évig használunk, megéri az új berendezéssel szemben támasztott igényeinket és kívánságainkat a vásárlás előtt alaposan átgondolni. Az alábbiakban bemutatjuk, mire kell figyelni az új konyha kiválasztásánál és mire kell a vásárlásnál gondolni.

A legtöbb háztartásban az új konyhabútor megvásárlása igen nagy beruházást jelent.
Sokan hasonlítják az új konyha megvásárlását egy autó vásárlásához, mivel értékük megközelítőleg egy nagyságrendet képvisel. De ki használja manapság az autóját 20 éven keresztül? Ez ugyanis a konyhák átlagos használati időtartama. És ki tölt el minden hónapban egy egész hetet az autójában? Ennyi időt dolgozunk konyhánkban egy hónap alatt.

Ha a fenti hasonlatot tovább elemezzük, felmerül még néhány kérdés. Milyen elvárásaink lennének egy autóval szemben, ha ilyen hosszú ideig szeretnénk vezetni és ezzel együtt intenzíven használni? Lehet, hogy túl keveset várunk el a konyhánktól? És ha igen, mire kellene különösen odafigyelnünk?

Mindenek előtt az utolsó kérdés foglalkoztatta a >strong>Blum szakembereit, amire megpróbáltak új választ keresni. Az eredmény a Dynamic Space, ami a konyhatervezést új alapokra helyezi.

Mire használható tulajdonképpen a Dynamic Space?

A Dynamic Space egy olyan rendszer, mely mindazokat az eljárásokat tartalmazza, amit egy tapasztalt konyhatervező a tervezés és a bútor kialakítása során figyelembe vesz és alkalmaz.

  • 1. Elegendő tárolóhelyet tervezni
    A konyhavásárlók több mint 60%-a túl későn méri fel, hogy több tároló helyre lenne szüksége. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, ha már a konyhatervezés előtt meghatároznánk, hogy mennyi rakodóhelyre van szükségünk. (Erre használható a Blum-zónatervező programja.)
  • 2. Öt zónában tervezni
    Minden jó konyhaterv az egyes munkazónák meghatározásával kezdődik. Az öt Dynamic Space konyhai zóna (pl. jobbkezeseknél) a következő: raktározás, tárolás, mosogatás, előkészítés, sütés-főzés. A zónák elrendezése és az egyes területek helyigényének felosztása mindig a használó egyéni kívánságainak, szokásainak és az általa végzett munkafolyamatoknak a figyelembe vételével történik.
  • 3. Az alsó elemekben az ajtók számát minimalizálni
    Az ajtós alsó elemek az ergonómia szempontjából vizsgálva nagyon kedvezőtlenek: az ott tárolt dolgok keresése fáradtságos, mert a szekrények tartalma áttekinthetetlen. Ahhoz, hogy a hátsó részben tárolt dolgokat elérjük le kell hajolni, illetve a szekrény tartalmának egy részét ki kell rámolni. Ezzel szemben a fiókok és mélyfiókok teljes áttekinthetőséget és optimális elérhetőséget nyújtanak.
  • img07 img08 (1)
  • 4. Teljesen kihúzható fiókokat választani
    A kényelmi szempontokat tekintve még pozitívabb, ha a fiókok és a mélyfiókok teljes kihúzású vasalattal felszereltek. A részkihúzású fiókokkal szemben az az előnyük, hogy a fiók tartalma teljes mélységében áttekinthető és elérhető, egészen a leghátsó sarkokig.