Hűtőszekrény 1x1

Hűtőkészülékekből számtalan típust forgalmaznak. A hatékony üzemeltetés érdekében érdemes körültekintően vásárolni, igényeinket és lehetőségeinket maximálisan figyelembe véve. A gépeken található jelölések könnyebb megértése érdekében egy kis fogalommagyarázattal szolgálunk:

 • * 1 csillagos tárolótér
  A tárolási hőmérséklet nem magasabb -6 C°-nál.
 • * 2 csillagos tárolótér
  A tárolási hőmérséklet nem magasabb -12 C°-nál.
 • * 3 csillagos tárolótér
  A tárolási hőmérséklet nem magasabb -18 C°-nál.
Élelmiszer fagyasztótér

A 3 csillagos tárolótérre vonatkozó követelményeken túl 100 liter nettó űrtartalmanként minimum 4,5 kg friss élelmiszer lefagyasztására alkalmas.

Multifunkciós tárolótér

Többféle tárolótérként használható, pl. lehet normáltér és mélyhűtő is a beállítástól függően.

Dinamikus hűtés

A tárolótérbe épített ventilátor keringteti a levegőt, ezáltal egyenletes hűtőtéri hőmérséklet érhető el.
50 %-kal rövidebb idő alatt hűlnek le az élelmiszerek.

Klímaosztályok

Azt a környezeti hőmérséklet-tartományt jelöli, ahol a készülék biztonságosan üzemeltethető.

SN +10...+32 C°
N +16...+32 C°
ST +18...+38 C°
T +18...+43 C°
Nofrost, NoFrost, Frostmatic

A fagyasztótér automatikus leolvasztását jelenti. 24 órás energiafogyasztása magasabb, mint a kézi leolvasztású változaté.

Energiahatékonyságot jelölő címke
energy_label

Az Európai Közösség kifejezetten a lakosság tájékoztatására dolgozta ki ezt a címkét, amely a vásárló számára legfontosabb adatokat tartalmazza. Magyarországon a címke használata kötelező!
Az energiafelhasználásra utaló osztályok "A"-tól (leggazdaságosabb) "G"-ig (legkevésbé gazdaságos) vannak feltüntetve.

Fagyasztási teljesítmény

24 óra alatt maximálisan lefagyasztható friss élelmiszer mennyisége.

Visszamelegedési idő (áramkimaradási biztonság)

Azt az időtartamot jelenti, amely alatt a fagyasztóban levő áru áramszünet esetén nem károsodik.

FCKW free

100%-ig környezetbarát! A készülék hőszigetelésének anyaga és a hűtőközeg környezetbarát termék, freonmentes, ezért nem károsítja az ózonréteget.

Hasznos tanácsok:
 • A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülékek vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékekben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen.
 • A legmegfelelőbb tisztítószer a mosogatószeres-, az ecetes, vagy a szódabikarbónás víz. Az illatanyagot tartalmazó vegyszerek még higítva is beívódnak a műanyagba és tartós szagosodást okoznak.
 • Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető. Gyakori probléma, hogy pl. egy "N" jelzésű, azaz +16...+32 C° fokon üzemeltethető készüléket hideg helyiségben helyeznek el. Ha a normáltéri hőfokszabályozó érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.

Energiatakarékossági tanácsok

A hűtőkészülékek összességében sok energiát fogyasztanak, mivel folyamatosan működnek. Kellő odafigyeléssel jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthatunk meg.

 • Hagyjunk üres helyet a készülék háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen.
 • Ha a kondenzátor és a kompresszor nagyon poros, gátolja a szellőzését, több energiát vesz fel.
 • Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást.
 • Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.
 • Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a normáltérben engedjük ki, energiát takarítunk meg.
 • Soha ne tegyünk meleg ételt a normáltérbe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel.
 • Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 C° fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény hőmérővel állítsuk be a -18 C°-ot.
 • Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget. Szabad szemmel nem látható az élelmiszereken esett belső károsodás, íz- és zamatvesztés, amely az eltarthatósági idő csökkenéséhez is vezet.
 • Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.
 • Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni, mivel egy nagyobb készülék üzemeltetése gazdaságosabb.
 • Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját. Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.