Amit a mosogatógépekről feltétlenül tudni kell!

A legpompásabb otthon főzött ételnek is van egy hátránya: egy halom koszos edény! Mindez nem probléma, ha van mosogatógépünk! Sokan nem tudják, sőt egyesek vitába is szállnak a gépi mosogatás előnyeit illetően!

Néhány tény számos tanulmányra alapozva:
Idő

Egy főzés után, minimum 5-10 perc, vagy inkább fél óra, de akár órákba is telhet a tányérok, evőeszközök, tepsik és serpenyők, (és még mennyi minden), elmosogatása!
Napi 3x-i kézi mosogatást feltételezve, egyes felmérések szerint évente közel 250 óra szabadidőt takaríthatunk meg!
Ajándékozzuk ezt az időt magunknak, és szeretteinknek.

Környezetvédelem és energia megtakarítás

Mai világunkban, nem csak divatos szlogen, hanem mindenki saját bőrén és pénztárcáján érzi, rövid távon a víz-és áram számláján, hosszú távon a környezetszennyezés káros hatásaival szembesülve.
A vízmegtakarítás különösen akkor jelentős, ha folyóvíznél történő mosogatással vetjük össze a gépi mosogatás vízfogyasztását.
16 l víz, egy teljes edénykészlet, és egyéb szennyes konyhaeszközök esetén kivitelezhetetlen kihívás!

A/A/A

Ezen energia besorolású készülék vásárlásánál nyugodtak lehetünk, hiszen, a víz, villamos energia, és szárítási hatékonyság is rendben van!
Egyes típusok késleltetett indítással vannak programozva, akár 2-4-6-8 órára előre is tervezhetjük a mosogatás kezdetét, kihasználva az éjszakai áramot, olyan ingatlanok esetében ahol van ilyen típusú áramszolgáltatás!

Félprogram

Amennyiben kevesebb edényt, poharat szeretnénk elöblíteni, nem kell több vizet felhasználni!

Egészségvédelem

65-70 C° fokos vizet nem visel el a kezünk, legyünk bármennyire elszántak is. Arról a tényről nem is beszélve, hogy bőrünk idő előtt ráncosodni kezd, a gumikesztyű használatának mellőzésével, közvetlenül vegyszerekkel érintkezik a bőrünk, és a frissen manikűrözött körmünk sem fogja értékelni, az állandó suvickolást! Általában kézmeleg, vagy max. 42-44C° fokos vízben szeretünk mosogatni. Ez a hőmérséklet nem elegendő a kórokozók elpusztításában!
A nem megfelelően kezelt szivacson és konyharuhán, valamint a nem fertőtlenített mosogatótálcában hemzsegnek a kórokozók!

Kisgyermekesek figyelem!

Léteznek olyan készülékek, amelyek külön baby- programmal vannak felszerelve, ezekben higiénikusan és egyszerűen fertőtleníthető a cumisüveg és egyéb baba kellék.

A szárításról sem kell gondoskodnunk, a piszkos edényt, amennyiben szükséges egy öblítés után elhelyezhetjük a gépben és tisztán és szárazon közvetlenül visszapakolhatjuk a szekrényekbe.

Próbáljuk ki, egy teljesen bepakolt 12 terítékes mosogatógép tartalmát elhelyezni az edényszárítóban, vagy a munkalapon. A lecsöpögött víz foltossá teszi a poharakat, a folytonos konyharuhával való törölgetés időpocsékolás, és a szivacs mellett szintén nem túl higiénikus.


Néhány további tévhit, vagy helytelen használatból eredő negatív tapasztalat:
Foltosak a poharak, edények!!!

Nem megfelelő a tisztítószer adagolás, vagy rossz márka választás, esetleg só kioldás, lecsapódás!
Egyre divatosabbak a kereskedelemmel kapható 3 in 1, vagy 4 in 1 tabletták! Ezen tisztítószereket, csak az ilyen jelzéssel ellátott készülékekbe ajánlott behelyezni!
Léteznek olyan professzionális készülékek, melyek a 3 in 1, és 4 in1 tabletta közötti különbséget is felismeri! Minden más géptípusnál előírás a só, a mosogatószer (por formátumban) és az öblítő külön-külön használata!

TIPP: Olcsó és környezetbarát! Tegyen almaecetet, vagy egyéb alacsony %-kal megjelölt ecetet, az öblítőszer tartályba!
Garantált a csillogás és finom illat!

Összetörnek a poharak, lecsorbul a tányér széle!

Rendetlen, és helytelen bepakolás.
Általában felülre inkább poharakat, kistányérokat és mosogatógépben elmosható műanyag tárgyakat rakjunk, míg alulra a serpenyőket, lábasokat, és tányérokat. Az evőeszközöket az erre kialakított kosarakba helyezzük!

Rendetlen, és helytelen bepakolás.
Általában felülre inkább poharakat, kistányérokat és mosogatógépben elmosható műanyag tárgyakat rakjunk, míg alulra a serpenyőket, lábasokat, és tányérokat. Az evőeszközöket az erre kialakított kosarakba helyezzük!

Ételmaradék szárad a poharakra, tányérokra!

Tapasztalataink szerint egyes élelmiszermaradékok, pl. liszt, nyers tészta, sóska, spenót, tojás, lerakódik és rászárad a tányérokra, esetleg a poharakat is beszennyezi, ezért a ragacsos ételmaradékokkal szennyezett készleteket előzetesen célszerű elöblíteni!

A különböző márkájú készülékek ára, és tudásszintjében vannak különbségek, mely a használatuk során szembetűnő.