Sütő + Főzőlapok

Kerámialapos, indukciós, vagy gáz? Mire figyeljünk új sütő, főzőlap, vagy tűzhely vásárlásakor?
A manapság forgalomban lévő sütők már rengeteg étel elkészítésére alkalmasak, a legtöbb típusnál már grillezni is tudunk. Mostanában egyre elterjedtebb az elektromos sütő. A gázüzemű elődjeikkel ellentétben - ahol többnyire csak egy funkció áll rendelkezésünkre - rengeteg sütési módot tudnak alkalmazni. Az elektromos sütők másik elnevezése a multifunkciós sütő, ami általában a grillt, alsó és felső sütést, valamint hőlégkeverést, vagy ezek kombinációját takarja. Az elektromos sütők előnye a gázüzeműekkel ellentétben, hogy gyorsabban képesek elérni a kívánt hőmérsékletet.

Tűzhelyeknél elhelyezésük szempontjából megkülönböztetünk beépíthető, illetve szabadonálló készülékeket. Az utóbbiak csak körbeépíthetőek, a beépíthetőknél sütő és főzőlap külön elemekből áll össze. Ezek egymástól függetlenül beépíthetőek a bútorba. A villanytűzhelyek beüzemelése egyszerűbb régi társainál, nem igényel minden esetben szakembert, az esetek zömében mi is beüzemelhetjük. Gáztűzhelyt viszont kizárólag a szakszerviz vagy az arra jogosult szakember kötheti be.

Fontosabb alapjellemzők

A sütők hasznos belső térfogatát literben szokták meghatározni; teljesítményüket pedig kilowattban (kW) adják meg. Ez utóbbi adat szükséges a megengedett csatlakozási érték kiszámításához.
Elektromos sütőknél a hőmérséklet beállításról a termosztát gondoskodik. Gáztűzhelyeknél ez ritkábban található meg, itt egy 8-fokozatú kapcsoló felel a beállításért. Sütőknél az elérhető maximális hőmérséklet: 280 °C.
Minden nagyháztartási géphez tartozik egy adat, ami az energiafogyasztását mutatja. Ez az adat egy osztályozás, az "A+" energiaosztály használja a legkevesebb vizet, áramot, vagy gázt, a "G" a legtöbbet. Vásárláskor ez az adat könnyen segíthet döntésünkben.

Funkciók
 • A hőlégkeverés a hőt gyorsan és egyenletesen adja át a sültnek. Ezzel a módszerrel egyszerre több szinten süthetünk különböző ételeket anélkül, hogy a fogások egymás szagát átvennék. Ez a sütési mód viszont hosszabb időn át alkalmazva kiszáríthatja az ételeket!
 • Egyes tűzhelyek grill funkcióval is rendelkeznek. A sütő felső részében helyezkedik el egy nagy teljesítményű fűtőszál, amelyet inkább húsok, zöldségek sütéséhez, pirításához használnak.
 • Villanytűzhelyek közül egy-két típust elláttak gőz funkcióval. A gőzzel való sütés egészségesebb, és jobban megőrzi az ízeket és az ételek vitamintartalmát. A gőz és forró levegő váltakozó befúvásával a legjobb sütési lehetőséget kínálja sokféle ételhez. A sült ropogós lesz, és közben megtartja eredeti méretét. Ideális csőben sült ételek és felfújtak készítéséhez.
 • Egyes modelleket már kombinálják a mikrohullámú funkcióval, ami ugyanúgy működik, mint egy hagyományos mikrosütő, csak nagyobb az űrtartalma.
 • Hőlégkeverésnél egyszerre több tepsi ételt is készíthetünk, mert teljesen egyenletes a hőeloszlás. Ezt egy ventilátorral oldják meg a sütő hátuljában. Főleg süteményeknél, kelt tésztáknál ajánlott.
 • A sütő belsejében két fűtőszál gondoskodik a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében, így meg lehet különböztetni alsó és felső sütést. Ezt a funkciót csak villanysütőknél találjuk meg, gáztűzhelyekkel ellentétben, ahol csak alsó sütés lehetséges.
 • A felolvasztás funkcióval gyorsan és biztonságosan olvaszthatjuk ki fagyasztott ételeinket, mindezt alacsony hőmérsékleten, a meleg levegő cirkulálásának segítségével tehetjük meg.
 • Az előmelegítésnél, amely egyes típusokban szerepel, a sütő a beállítás után egy-két perccel eléri a kívánt hőmérsékletet. Ezzel időt takaríthatunk meg.
 • A belső hűtés biztosítja, hogy sütés után minél hamarabb kihűljön a sütőtér. Így kisebb az esély rá, hogy megégessük magunkat.
 • Amelyik készüléken található digitális óra, ott beprogramozhatjuk, hogy mikor kapcsoljon be, illetve mennyi ideig süsse a kívánt ételt.
 • A forgónyárssal felszerelt modellek kiválóak például grillcsirke elkészítéséhez.
 • Amennyiben van a készüléken gyerekzár, azt egy vagy kettő gomb megnyomásával tudjuk aktiválni. Ennek használata nemcsak a baleseteket, de a véletlen elállítást is megakadályozza.
 • A mai sütők nagy részében van világítás, ennek segítségével jobban figyelemmel kísérhetjük, mi történik sütés közben ételünkkel.

Tisztítás

A sütőtisztítást megkönnyítése végett fejlesztették ki az úgynevezett pirolitikus tisztítást, ami csak bizonyos készülékekben található meg. Ebben a folyamatban a sütő felforrósodik 500 °C -ra, és leégeti az összes szennyeződést a falakról. Nekünk már csak a hamut kell kisöpörni a készülék aljából. Így nincs szükség vegyi tisztítószerekre. Hátránya, hogy jelentősen megnöveli a tűzhely fogyasztását, illetve nagyon igénybe veszi az alkatrészeket.
Egyes gyártók arra törekedtek, hogy a sütő egyes falait látták el speciális bevonattal. Ilyen például a katalitikus bevonat, amely hasonlít a teflonhoz, így nem ég rá a szennyeződés. Ez elhasználódhat egy idő után.
A többi alkatrészt sem hanyagolhatjuk el. A levehető ajtó egyszerűbben tisztítható, és egyben a sütő takarítását is megkönnyíti.
Főzőlapoknál a kerámiák esetében speciális tisztítószert kell alkalmaznunk. Semmiképp ne használjunk súrolószert, mert az könnyen összekarcolhatja a kényes felületet!

Tartozékok

Egy új sütő esetén általában a tartozékok között van egy vagy két sütőrács és egy tepsi. A gyártók gondoskodtak arról, hogy amennyiben más kiegészítőre lenne szükségünk, akkor azokat beszerezhessük. Ilyen például a húshőmérő, amely a sülő húsba szúrva folyamatosan tájékoztat a hús belső hőmérsékletéről. Egyes típusokba már beszerelhető a teleszkópos sütősín, amely megkönnyíti a tepsi mozgatását, így már nem kell kiemelnünk, hiszen teljes mélységében kihúzható, akár egy fiók. A sütőkocsi ennek a továbbfejlesztett változata, amikor az ajtóval együtt kihúzható egy rácsszerkezet, amin a tepsik vannak elhelyezve.

Jó tanácsok

A sütőajtó felforrósodhat, ezért vigyázzunk, mert könnyen égési sérüléseket okozhat! Ahol kisgyermek van a családban, ott különösen kellő figyelemmel járjunk el! Egyre több készüléket látnak el gyerekzárral, ez abból a szempontból előnyös, nehogy véletlenül bekapcsoljuk a gépet, és kárt tegyünk magukban, illetve másokban. Ne hagyjuk őrizetlenül bekapcsolt készülékünket!

Tűzhelyeket, főzőlapokat szakember vagy mindenképp hozzáértő üzemelje be!

Ha gázt használunk, mindig legyen gondunk a megfelelő szellőzésre, hiszen a láng elhasználja az oxigént! A gázlapok közül az összest ellátták biztonsági szeleppel, amely megakadályozza a gáz kiömlését, ha elaludna a láng. Kerámialapoknál a maradékhő kijelző gondoskodik arról, hogy figyelmeztessen, ha valamelyik lap még forró.

Elhelyezés

Érdemes vásárlás előtt felmérni a hálózatot, hogy elbírja-e sütő vagy főzőlap terhelését. Ügyeljünk arra, hogy ne rakjunk a közelébe olyan tárgyat, berendezést, amely könnyen megrongálódhat tartós hőmérséklet következtében. A szabadonálló tűzhelyek szélessége 50 cm, a szélesebb verzió pedig 60 cm. Bútor mellé közvetlenül rakható, hiszen az összes már hidegfalú sütő.

Mit érdemes tudni a főzőlapokról?

A főzőlapok fogalmát körülbelül a hetvenes évek végéig a gázlap merítette ki. Ezt követte az elektromos lap, amely fogyasztásban többet jelentett, de biztonságosabb volt. Ezek voltak a vasmagos villanylapok, amiket a kilencvenes évek végére felváltottak az egyszerűbben tisztítható és beállítható kerámialapok. Mára már a főzőlapok széles skáláján válogathat az ember.

Kerámia főzőlapok
keramia

A hagyományos főzőlapok utódjai. Annyiban különböznek elődjeiktől, hogy ezeknek a felületére egy fekete színű, síküveg került. Ez megkönnyíti a tisztítását, illetve az edények nagyobb felületen érintkezhetnek a főzőfelülettel. Reagálási idejük is jobb lett. Mechanikai szilárdsága és kopásállósága rendkívül nagy.
A fűtőspirál és a fűtőszalag állandósult hőmérséklete körülbelül 1000 °C - ezt az értéket a fűtőspirál a bekapcsolás után 20 másodperc alatt, a hullámosított fűtőszalag 3 másodperc alatt éri el. Beüzemelésükhöz szakember szükséges. Háromfázisú hálózatot igényelnek (3x16A).
A kerámia lapok gyorsabb változatai a halogén fűtőelemekkel felszerelt főzőlapok. Gyorsabban melegednek fel, illetve hűlnek le, mint a halogén elemekkel el nem látott társaik.

Elektromos főzőlapok
electromos

A vasmagos villanyplatni a legrégebb óta használt az elektromos lapok közül. Ezeket általában zománcozott vagy rozsdamentes acélból készítik, peremes főzőlapokkal. Hátrányuk a reagálási idejük, vagyis lassan melegednek és hűlnek le.
Beüzemelésükhöz szakember szükséges. Beépítés, illetve beüzemelés előtt érdemes felmérni a villamos hálózatunk terhelhetőségét.

Indukciós főzőlapok
indukcios

A mágnesesség elvén működnek, vagyis csak ott termel hőt, ahol mágnesezhető fémmel érintkezik.
Biztonsági szempontból ez a legkorszerűbb, fogyasztásuk pedig kevesebb, mert alkalmazkodnak az edény méretéhez. Az indukciós főzéshez csak mágnesezhető anyagokból - acéllemez, öntöttvas - készült edények alkalmazhatók, a háztartásokban elterjedt alumíniumból, rozsdamentes acélból készült edények nem.
Kivételt képeznek azok a rozsdamentes edények, amelyek olyan háromrétegű fenékkel készültek, melyeknek középső rétege mágnesezhető acéllemez.

Gáz főzőlapok
gaz

Gázlapoknál választható, hogy milyen anyagból legyen: zománcozott vagy nemesacélból, esetleg edzett üvegből. Szélességüket figyelembe véve rengeteg lehetőségünk nyílik arra, hogy a rendelkezésünkre álló helyet maximálisan kihasználjuk. Könnyen szabályozható a lángjuk, így nehezebben tud odaégni a főzni- vagy sütnivaló. Ezért még ma is elég sok helyen alkalmazzák. Zárt helyiségben nem ajánlott használni, mert a láng elvonja az oxigént.
Az újabb típusokat már felszereltek beépített szikragyújtással, ez biztonságosabb és környezetkímélőbb, mint elődje, a gyufa. Szabvány szerint már mindegyikbe beszerelték a biztonsági szelepeket. Ez a szelep gondoskodik arról, hogy ha elaludna a láng, akkor a gáz ne folyjon tovább.

Főzőfelületek általában

A főzőfelületek teljesítményét mindig wattban (W) vagy kilowattban (kW) adják meg - függetlenül attól, hogy gázüzemű vagy elektromos a készülék, így könnyebb az összehasonlításuk.
Az esetek zömében egy kisteljesítményű (1,2 kW), két közepes teljesítményű (1,5- 1,8 kW), illetve egy nagy teljesítményű (2,2 kW) lap található a főzőlapokon. A legutóbbit általában akkor használjuk, ha valamit gyorsan kell melegíteni, esetleg forralni. Az alacsonyabb kapacitásúak természetesen lassabban reagálnak.
A standard méretű lapoknál általában négy főzőfelületet találunk, ebből kettő bővíthető (nem minden típusnál), míg szélesebb társainál 5-6 is előfordulhat. Speciális változatuk az úgynevezett "dominó lapok", ahol főzőlap esetén két felület is rendelkezésünkre áll. Szegélyük lehet nemesacél, vagy szegélynélküli, ahol 45 fokos szögben csiszolják az éleket. A legtöbb főzőlapra fedőlap hajtható, amely megvédi a felületet az esetleges sérülésektől és szennyeződéstől.

Extrák
 • A főzőlapok egyes típusainál megoldható, hogy a főzőzónákat az edényünk méretéhez alakítsuk.
 • Vannak készülékek, amiket wok-égővel láttak el. A wok olyan, mint egy gömbölyű fenekű, mély serpenyő. Általában egy nagy teljesítményű gázrózsára van szüksége. Eddig csak gázlapokra gyártottak wok-égőt, viszont napjainkban már kerámialapokra is gyártanak ilyet.
 • Régebbi készülékeknél még mechanikus kapcsolókkal oldották meg a főzőlap vezérlését. Napjainkra már az érintőgombos megoldás maradt. Ennek előnye elődjével szemben, hogy egyszerűbb a tisztíthatósága, illetve tudása is kibővült (időzíthető, hangjelzés beállítás, gyerekzár, stb...).
 • A kerámialapok lassan hűlnek ki. Ezért alkalmazzák a maradékhő kijelzésre a kontrollámpát, amely addig világít, míg a kikapcsolt lap nem hűl le 70 °C alá.
 • Ha a berendezésen van automatikus kikapcsolás funkció, és elfelejtenénk kikapcsolni a főzőlapot, akkor ezt másfél óra után magától is megteszi, természetesen beállítástól függően.