Mosogatótálcák, csaptelepek, kiegészítõk és tartozékok

Bemutatótermünkben BLANCO, ELLECI és TEKA márkájú mosogatótálcákat, csaptelepeket és a hozzájuk tartozó kiegészítõket, továbbá szelektív és normál ajtóra szerelhetõ szemeteseket forgalmazunk.
A mosogatótálcák anyaga és formája, egyúttal az ára a mai kínálatban nagyon széles palettán mozog.

Anyagminõségek:

A nemesacél olyan különleges tisztasági fokú acél, mely ötvözéssel vagy anélkül készül. Ilyen például az acél, melynek kén- és foszfortartalma (az ún. vaskísérõk) nem haladja meg a 0,025 %-ot. A konyhában az ún. rozsdamentes nemesacélt használjuk. Mosogatótálak és csaptelepek esetében ez az ún. "18/10"-es nemesacél, mely 72 % vas mellett 18 % krómot és 10 % nikkelt tartalmaz. A króm gondoskodik arról, hogy az acél ne rozsdásodjon és saválló legyen. A nikkel biztosítja a megfelelõ rugalmasságot, hogy az anyag ne törjön, pattanjon el olyan hirtelen.

A "18/10"-es nemesacél mellett léteznek más ötvözetek is, melyek szintén rozsdamentesek, ugyanakkor nem tökéletesen sav- és korrózióállóak. Mosogatótál vásárlása esetén tehát mindig ellenõrízzük, hogy a tál 18/10-es ötvözetbõl készült-e!

A rozsdamentes nemesacél elõnyös tulajdonságai:
  • időtálló, szép küllemű anyag
  • nem rozsdásodik
  • hőálló
  • higiénikus
  • az élelmiszerek nem hagynak nyomot rajta
  • fényálló
  • tisztítása egyszerű

mosogato_01

A nemesacél mosogatótálcák többféle felülettel kaphatóak. Léteznek magas- és selyemfényû tálak és elõfordul, hogy finomabb vagy durvább mintával is ellátják (pl. Blanco recés vagy Microtex tálak) a felületet. A könnyebb ápolás érdekében néhány nemesacél mosogatótálcát speciális felületi réteggel látnak el a gyártók, mely megakadályozza a víz és a szennyezõdések (például vízkõ) megtapadását. Ha egy idõ után a vízlepergetõ hatás csökken, a gyártó által kínált tisztító- és ápolószerrel újra felfrissíthetõ a bevonóréteg.

Még ellenállóbbak az erõs krómréteggel kezelt mosogatótálcák. Ez a speciális rozsdamentes acél ellenálló a karcolásokkal és a használatból eredõ egyéb sérülésekkel szemben is. Felületén a víz golyóformájú cseppekké alakul és szinte teljesen lepereg. Vízkõ alig rakódik rá. Ápolásához elég egy törlõkendõ, mégis hosszú idõn keresztül garantált ragyogása.

A nemesacél mosogatótálcák ápolásánál néhány dolgot azért szem elõtt kell tartanunk. Soha ne tisztítsuk fémszálas és durva szövésû szivaccsal, súrolóporral. A koncentrált fertõtlenítõszereket és az agresszív tisztítószereket is elfelejthetjük, mert ezek is teljesen alkalmatlanok az ápoláshoz, de normális esetben nincs is szükség ilyen erõteljes kezelésre. A nemesacél elemeket általában elég egy nedves szivaccsal, mosogatóruhával vagy mikroszálas kendõvel áttörölni. A zsírlerakódások enyhe háztartási mosogatószerrel eltávolíthatók, az élelmiszermaradékokhoz pedig kloridmentes üvegtisztítót haználhatunk. A makacsabb foltoktól és ujjlenyomatoktól speciális tisztítóspray használatával szabadulhatunk meg.

A mosogatótálca úgy maradhat a legtovább szép, ha használat után mindig elvégezzük a tisztítást. Ha a kiválasztott tálhoz a gyártója kínál speciális ápolószert, legcélszerûbb, ha azt alkalmazzuk.

Kompozit mosogatótálcák
mosogato_04

Kompozitnak nevezzük az olyan összetett anyagot, mely két vagy több különbözõ szerkezetû (makro-, mikro- vagy nanométerekben elkülönülõ) anyagkombinációból épülnek fel. Ezzel az eljárással a hasznos tulajdonságok kiemelhetõk, a hátrányosak pedig csökkenthetõk. A kompozitok különlegessége, hogy a kombinációval olyan fizikai tulajdonságok is létrehozhatók, melyek külön-külön egyik alkotóval sem érhetõk el.

A kompozit mosogatótálcák akril és ásványi anyagok keverékébõl készülnek, ahol az ásványi anyag alapanyag az akril (vagy mûgyanta) erõsítõ fázis segítségével ér el jobb tulajdonságokat.

A leginkább elterjedtek a gránit és akril házasságából elõállított mosogatótálcák, melyeket a különbözõ gyártók eltérõ fantázianévvel illetnek (pl. Fragranit, Silgranit). Az anyagnak mintegy 80 %-át teszi ki a gránit, ennek köszönhetõ a természetes megjelenés, és ez garantálja a mindennapos használatnak megfelelõ tulajdonságokat. Ennek köszönhetõ a különleges keménység és a karcolásokkal szembeni ellenállás. A könnyen alakítható akril felelõs a tál formájáért, ez tartja össze az anyagot és pórusmentes, zárt felületet biztosít.

A rozsdamentes nemesacél elõnyös tulajdonságai:
  • hõálló akár 230 C°-ig
  • ellenáll a hideg és meleg víz gyakori váltogatásának
  • ütésálló
  • karcálló
  • élelmiszerálló
  • ellenálló a háztartásban használatos savakkal és lúgokkal szemben
  • fényálló
  • higiénikus felület
  • könnyen tisztítható
  • kellemes, meleg, természetes megjelenés
  • bõ színválaszték

mosogato_02

Gránit mosogatókat is találunk könnyen tisztítható változaban, sõt olyat is kínálnak a piacon, mely a gránit és akril összetevõn kívül egy víz- és szennytaszító komponenst is tartalmaz. Ez az anyag a tisztítás hatására mindig a felületre kerül, ahol védõréteget képezve megakadályozza a vízkõlerakódást és foltképzõdést.

Ugyancsak a kompozitok családjába tartoznak a kvarc-akril mosogatók. A nevébõl is kikövetkeztethetõ, hogy az ilyen mosogatók fõ alkotóeleme a kvarc és a polimetil-metakrilát (akril), melyeknek aránya kb. 80 % és 15 %. A fennmaradó 5 %-ot a színezõanyagok teszik ki.

Elõnyös tulajdonságai:
  • igen kemény, tartós anyag
  • nem hajlik, nem vetmedik
  • ellenálló a mechanikai behatásokkal szemben
  • beltéri használatnál színtartó
  • ellenáll a szennyezõdéseknek
  • természetes hatású anyag
  • könnyen tisztítható
  • higiénikus
  • környezetbarát
  • széles színválasztékban kínálják
  • szép formák hozhatók létre belõle

A kvarc mosogatókat antibakteriális hatású formulával felületkezelhetik, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását a mosogató felszínén. Speciális - a gyártó által kínált - tisztító/ápoló folyadékkal ezt a hatást meg lehet hosszabbítani.

A hagyományos gyártási eljáráson kívül nanogránti technológiával is készülnek kvarc mosogatótálcák. Ezáltal az elõnyös tulajdonságokhoz rendkívül különleges megjelenés társul: kerámiához hasonló felszín, selymes fény és melegség. A korábbi anyagokhoz képest jelentõsen nõtt a sérülésekkel szembeni ellenállóképessége (mintegy 40 %-kal) és a tisztíthatósága (85 %-kal). Ezüstionos aktív összetevõinek köszönhetõen 100 %-ban antibakteriális.

Kerámia mosogatók
mosogato_03

A természetes anyagok iránti kereslet növekedésével ismét nagyobb jelentõségre tettek szert a kerámia mosogatók. A korábban a gyártáshoz használt tûzálló agyagot mára tovább finomították, samottal soványítják, melynek eredményeként finomabb anyag keletkezik elõnyösebb tulajdonságokkal. Az így elõállított finomkõanyag vízfelvétele jelentõsen lecsökkent, az ellenállóképessége és keménysége pedig megnövekedett.

Az így elõállított tálakat mázzal vonják be, mely az égetés során ráolvad a kerámiatestre, tökéletesen tömíti a pórusokat és higiénikus felületet ad. A bevonóréteg vastagságától függõen viszonylag jó ütés- és kopásálló tulajdonságokkal rendelkezik. A hideget és a meleget is jól viseli a felület, sõt a fõzõlapról a fazekat közvetlenül rátehetjük a mosogatóra. A máz fontos szerepet játszik az esztétikus megjelenésben és a színhatásban is.

Hátránya, hogy nehéz, csak bizonyos feltételek mellett ütésálló, és kevésbé rugalmas. A felületen könnyen megrepedhetnek a vékonyfalú poharak, ha kicsit erõteljesebben állítjuk rá.

Elõnyös tulajdonságai:
  • a háztartásban használt savaknak és lúgoknak ellenáll
  • háztartási használatban karcálló
  • hõálló
  • élelmiszerálló és higiénikus
  • fényálló közvetlen napsütésben is
  • ápolása egyszerû
  • kellemes, tompán fénylõ színek
  • finom, lágy kontúrok

Kiválasztás szempontjai:
  • Jobb, vagy balkezes-e a használó?
    A mosogatómedencék és a csepegtetõtálca sorrendje akkor megfelelõ, ha a mosogatás és elõkészítés fázisa logikus sorrendben követik egymást. Jobbkezeseknél a munkafolyamat balról jobbra halad, tehát a csepptálca és a medencék sorrendje is így alakul. Balkezeseknél ez a sorrend éppen fordított.
  • A tál megfelelõ helye, ideális konyhatervezés
    A helyiség adottságainak és a megálmodott konyhaformának a szem elõtt tartásával válasszuk ki a mosogatótál típusát. Most még nem a konkrét modell számít, csak annyit állapítsunk meg, hogy a tál a munkapult egyenes szakaszára vagy a sarokba kerül majd.

A medencék száma
mosogato_07

Arra, hogy milyen az ideális mosogatótál, nincs bevált recept. A használó egyéni szokásai határozzák meg a megfelelõ medenceszámot. Aki mosogatógépet is használ, vagy tervezi, hogy vásárolni fog, annak egy fõmedence elég az elõkészítés során a tisztításhoz, megmosáshoz vagy a mosogatógépbe nem tehetõ edények elmosogatásához. Ha a hely engedi, mindenképpen célszerû csepegtetõtálcával rendelkezõ modellt választani, az elmosogatott edények, a megmosott alapanyagok számára.

A csepegtetõtálca fõ feladata, hogy a lecsorgó vizet elvezesse saját, vagy valamelyik másik medence lefolyólyába. Ha felülete megközelítõleg sima (kevésbé barázdált), még néhány elõkészítõ mûveletet is végezhetjük rajta (pl. tisztítás, hámozás). Erre különösen a gránit vagy a kerámia tálak alkalmasak.

Érdemes a fõmedence mellé még legalább egy kisebb medencét választani. Ez lehet 1/2, de akár 1/4 medence is. Nagy segítséget jelenthet a gyümölcsök és zöldségek megmosásakor és elõkészítésekor, használhatjuk tésztaszûrõnek, de biztosíthatja mosogatás alatt a pót lefolyónyílást, ha ki szeretnénk önteni valamit. Ezeknek a medencéknek praktikus kiegészítõje a lyukacsos aljú tálka.

A két teljesértékû medencével rendelkezõ mosogatók népszerûsége egyre inkább csökken. Ezért a tendenciáért a kis alapterületû konyhák szaporodása és a mosogatógép népszerûségének növekedése a felelõs. Aki mégis emellett a forma mellett dönt, választhat két egyforma méretû medencébõl vagy két egymástól eltérõ nagyságúból is. Ez utóbbiból természetesen mindkét medence teljesértékû. A modellek kaphatók csepegtetõtálcával és anélkül is.

Akinek még ez sem elég, a két fõmedence mellé kiegészítésként választhat 1/2 vagy 1/4 medencét is.

A szekrény befogadóképessége

A rendelkezésünkre álló hely függvényében állapítsuk meg, hogy milyen szélességû lesz a mosogatószekrény. A mosogatóközpont számára általában 45, 50 vagy 60 cm széles elemeket választunk. A 45 cm széles elem az egymedencés tálak számára készül, az 50 cm széles szekrénybe már 1 + 1/4 medence is elfér, míg a 60 cm-esben már 1 + 1/2 medence, vagy 1 + 1/4 medence és még egy hulladékledobó nyílás is elhelyezhetõ. A kétmedencés tálak 80 és 90 cm, míg a 2 + 1/2 medencések 100 cm-es szekrényszélességet igényelnek.

A minikonyhások számára készülnek azok az egymedencés modellek, melyeket 40 cm széles alsó elembe is be lehet építeni.

A szekrény befogadóképességének meghatározásakor nem kell a csepegtetõtálca szélességével számolni. Mivel a csepptálca magassági mérete nem haladja meg a munkalap vastagságát, ezért az más fukciójú elemek fölé is tehetõ (pl. mosogatógép, fiókos elem).

A beépítés módja

A felülrõl beépített mosogatótálcák mellett (amelyet a köznyelvben csak beépített mosogatóknak hívunk) megjelentek az alulról beépített és a munkalap síkjába épített típusok is. A különbözõ beépítési eljárások eredményeként - a látványt tekintve - igen eltérõ hatást érhetünk el. A beépítés azonban nem csupán formailag változtatja meg a berendezést, hanem funkcionalitásában is módosíthatja.

Csaptelepek
csaptelep

Csak a megfelelõ csapteleppel válhat a mosogató teljessé és jól funkcionálóvá. Ma már szinte alapkövetelmény az egykaros armatúra, melynek nyitókarja akkora legyen és úgy helyezkedjen el, hogy a könyökünkkel - vagy adott esetben akár a kisujjunkkal is - egyszerûen megnyithassuk, ha mindkét kezünk foglalt. A kihúzható zuhanyfej megnöveli a mozgás sugarát, így nemcsak a nagy edények tölthetõk meg egyszerûen vízzel, hanem maga a mosogatótál is könnyebben tisztíthatóvá válik, hiszen a legtávolabbi részeket is könnyedén eléri a vízsugár. De még ez sem minden: választhatunk ablak alá beépíthetõ, magas kifolyóval rendelkezõ vagy akár a vízsugarat megvilágító csaptelepet is.

Amire mindenképpen érdemes figyelni: a csaptelep formájában, anyagában és színében mindenképpen illeszkedjen a mosogatótálhoz, így nem csupán funkcionális egységet hozunk létre, hanem harmonikus formavilágot is teremtünk.

BLANCO Wega, Wega S, ELIPSO, ZENOS, ZENOS-S

Kiegészítõk és tartozékok, vágódeszka, gyümölcsmosó és kosarak
mosogato_05

Konyhai kiegészítõk és tartozékok egész sorát kínálják a gyártók tálaikhoz. Valójában a jól összeválogatott tartozékok jelentõsen befolyásolják a mosogató, mint munkahely funkcionalitását. A kisméretû medencébe helyezhetõ lyukacsos tál gyümölcsök és zöldségek mosására, csöpögtetésére, tésztaszûrésre, valamint mosogatás során az evõeszközök, poharak megszárítására egyaránt jól használható. Ha a mély tál mellé laposabb (zárt aljú) tálcát is kínál a gyártó, melyeknek formája tökéletesen illik egymáshoz, ez utóbbit alátétként is használhatjuk, így pl. a megmosott gyümölcsöket közvetlenül az asztalra helyezhetjük.

mosogato_06

Egy másik kiemelkedõ jelentõségû kiegészítõ a vágódeszka, különösen, ha az - a legújabb trendeknek megfelelõen - a mosogatóra tökéletesen illeszkedik, és annak teljes szélességében eltolható. Egy ilyen segítõtárs mindig ott lehet jelen, ahol a leginkább szükség van rá. Ha pl. zöldséget aprítunk, a csepegtetõtálcára tehetõ úgy, hogy félig a mély medence fölé lógjon, amiben a fazekat helyeztük el, így a vágódeszkáról a zöldségeket egyetlen mozdulattal az edénybe söpörhetjük. Ha viszont kevés a rendelkezésünkre álló hely, toljuk bátran a medence fölé, hogy több munka-, illetve lerakófelületünk legyen.

Aki kézzel mosogat, annak elengedhetetlen egy jól funkcionáló edényszárító. Ám, aki még ezzel sem elégedett, választhat olyan komplett mosogatórendszert, amely a mosogatás környezetét a háromdimenziós térbe emeli és falra szerelhetõ sínrendszerrel kiegészítve kínálja tartozékok széles skáláját a legkülönbözõbb munkafázisokhoz is.

aktiv_konyha
Hulladéktárolók szelektív szemetesek

A mosogatóközpont szerves részét képezõ hulladéktároló gondos kiválasztása is elengedhetetlen. Egyre elterjedtebbé válik a szelektív hulladékgyûjtés, ennek megfelelõen számos erre alkalmas szemetessel találkozunk a gyártók kínálatában. A környezettudatosan gondolkodó ember számára ma már ez a kézenfekvõ megoldás a konyhai hulladékok kezelésére.

Beépítési méreteiket mindig gondosan figyelembe kell venni, hogy az adott elembe, mosogatótálca alá elfér-e, a szifon ne akadályozza a mûködését!

BLANCO SELECT ECON, BOTTON, BASIC SINGOLO
FRANKE TROLLEY VARIO, COLLECT 90

Háztartási hulladékörlõ = konyhamalac

Használata a tengeren túl népszerû, hazánkban viszonylag ritka. Nem túl környezetbarát megoldás a lefolyóba engedni az ételmaradékokat, de jobb rendesen darálva, mint apránként eldugítva a szifont.

FRANKE - BLANCO ISE 45 0,45 LE teljesítménnyel
ISE 55 0,55 LE teljesítménnyel

Beszerelhetõ minden 3 1" -os lefolyó helyére!